Tänä vuonna kesätyöpaikkoja on ollut tarjolla huomattavasti vähemmän kuin aikaisempina vuosina, joten moni opiskelija on jäänyt ilman kesätöitä aktiivisesta työnhausta huolimatta. Tilanne on turhauttava ja harmillinen, sillä kesätyönhakuun käytetään usein paljon aikaa ja työtä. Kymmenet ”valitettavasti valintamme ei kohdistunut sinuun” -viestit saattavat kaivertaa itseluottamusta, mutta kesätyöpaikan saaminen ei ole tänä keväänä ollut itsestäänselvyys kenellekään.
Jos jäit tällä kertaa ilman kesätyöpaikkaa, ei kannata vaipua epätoivoon. Kesällä ehtii nimittäin tehdä monia muitakin asioita kuin töitä. Tässä meidän vinkkimme, miten voit käyttää kesäloman hyödyksi, vaikka kesätyöpaikka ei nyt osunutkaan kohdalle.
1. Seuraa avoimia kesätyöpaikkoja
Vaikka et saanutkaan kokoaikaista kesätyöpaikkaa heti loman alussa, kannattaa pitää silmällä avoimia työpaikkoja. Tälläkin hetkellä on vielä auki kesätyöpaikkoja, joten ei ole liian myöhäistä lähettää työhakemuksia. Uusia kesätyöpaikkoja saattaa vielä ilmestyä kesän aikana, sillä yrityksille voi tulla akuutti tarve rekrytoida lisää kesätuuraajia lomakauden alkaessa. Erityisesti osa-aikaisia työpaikkoja, keikkatöitä tai lyhyempiä työjaksoja on yleensä tarjolla myös kesän aikana.
Opiskelijoille sopivia työpaikkoja voi löytyä Tuudon Työ ja harjoittelu -osiosta.
2. Käytä aikaa opintojen edistämiseen
Jos kesätyöpaikkaa ei löydy, yksi vaihtoehto on edistää opintoja kesän aikana. Esimerkiksi kesäyliopisto tarjoaa joitain kursseja kesän ajalle, mutta myös ammattikorkeakouluissa on mahdollista suorittaa kesäopintoja. Aina kesäopinnoista ei löydy juuri omaan opintosuunnitelmaan kuuluvia kursseja, mutta kesällä voi käydä myös tutustumassa muiden alojen kurssitarjontaan ja valita jonkun muuten vain kiinnostavan kurssin. Tai jos olet jo siinä vaiheessa opintojasi, että opinnäytetyön tekeminen tulee ajankohtaiseksi, kesä voi olla hyvää aikaa edistää sitä.
Kesäopinnoissa on se hyvä puoli, että saat paitsi edistettyä opintojasi, voit samalla nostaa myös opintotukea kesäkuukausilta.
3. Laita itsesi likoon yrittäjänä
Jos avoimia työpaikkoja ei ole tarjolla, yksi mahdollisuus on työllistää itse itsesi. Kevytyrittäjyys on helppo tapa laskuttaa tekemästäsi työstä ja kerätä tienestejä kesän ajalta. Voit tarjota esimerkiksi ruohonleikkausta, piha-aidan maalaamista tai muita palveluita. Mikä parasta, kevytyrittäjänä saat itse päättää, milloin työskentelet! Yrittäjyys on myös hyvä lisä CV:ssä seuraavaa kesätyönhakua ajatellen.
4. Aloita uusi harrastus
Kesä on hyvää aikaa miettiä, mitä oikeasti haluaa tehdä. Arjen kiireissä on usein tapana sanoa: ”voi kun olisi aikaa tehdä tätä”. Nyt on mahdollisuus käyttää aikaa näihin asioihin! Monet harrastukset saattavat olla kalliita, joten kannattaa tutustua, onko paikkakunnallasi tarjolla joitain kokeilujaksoja kesän aikana. Kansalaisopistot tarjoavat myös erilaisia kursseja kesän ajalle, joten sitä kautta voi löytyä edullisia vaihtoehtoja uuden taidon opettelemiseen. Harrastus voi olla myös täysin ilmainen – esimerkiksi lukeminen on äärimmäisen hyvä harrastus, joka jää arjessa usein vähälle.
5. Hanki työuralle merkittävää osaamista
Harrastus voi olla myös sellainen, joka opettaa sinulle tulevan työurasi kannalta tärkeitä taitoja. Jos olet kiinnostunut esimerkiksi markkinoinnista, viestinnästä tai muuten visuaalisesta työstä, voit aloittaa valokuvauksen tai videoiden tuottamisen sosiaaliseen mediaan. Tästä on varmasti hyötyä tulevaisuuden työnhaussa. Uuden kielen opettelu voi olla myös sellainen taito, joka auttaa sinua erottumaan muista hakijoista.
6. Kokeile vapaaehtoistyötä
Vaikka vapaaehtoistyössä ei pääse kerryttämään lisätienestejä, se voi olla hyvä lisä ansioluetteloon. Lisäksi vapaaehtoistyöstä saa uusia kokemuksia ja parhaimmillaan uusia ystäviä. Haluaisitko esimerkiksi osallistua joillekin festareille, mutta budjetti ei anna periksi? Voit hakea talkoolaiseksi eri tapahtumiin, niin pääset nauttimaan tapahtumatunnelmasta työskentelyn lomassa.
+1 Nauti kesästä ja lomaile
Aina elämässä ei tarvitse suorittaa, eikä kesälomasta varmasti ole haittaa opiskelijallekaan. Suomen kesä ei ole pitkä, joten siitä saa nauttia. Jos opinnot vain sallivat, ehdit työskennellä myös talvella opintojen ohella.
Tuudo on tukena opiskelijoiden arjessa, mutta autamme opiskelijoita parhaamme mukaan myös työelämään siirtymisessä. Järjestämme syyskuussa 2024 jälleen 100 % digitaaliset rekrymessut. Lue lisää Tuudon rekrymessuista ja Tuudon työelämäpalveluista.